zsugorodás, bővülés

2011. 04. 10.

Hosszabb ideje megfigyelhető, hogy a gazdasági eredményekkel foglalkozó híradások a csökken/csökkenés használatáról átálltak a zsugorodik/zsugorodásra (némelyik hírforrás következetesen).

Magam is úgy gondolom, hogy a zsugorodás csökkenés, de van benne valami többlet is, tudniillik a zsugorodás általában szimmetrikus (térfogat)csökkenés (aszalt szilva), amely a gazdasági mutatók csökkenésére nemigen mondható.

Ennek párja (és ezért megszegem az „egy üzenet egy kérdés” kérésük teljesítését), hogy a gazdasági eredmények növekedését (hasonló buzgalommal) bővülésnek emlegetik.
A bővülés ugyan növekedés, de itt is az a többlet vész el, amelyet ez a szó a növekedéssel szemben kifejez. Ezenkívül, gazdasági kérdésekről lévén szó, a bővülésnél a választék bővülésére gondolhatunk első hallásra, amely nem is jelent feltétlenül mennyiségi növekedést, holott arra utalva írják.
Divatkérdésnek vélem, mi az Ön véleménye?

Emögött a sajtónyelvben gyakorta megfigyelhető szinonimakényszer, illetve a szóismétlés elkerülésének szándéka áll. Amíg érthető, nem félrevezető e kifejezések használata, addig természetesen ezek megfelelő rokon értelmű szavai a csökkenés és a növekedés szavaknak.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra