légyszi

2011. 04. 23.

Hogyan írjuk helyesen a „légy szíves” rövid alakját, ha muszáj rövidíteni?
Légy szí/légyszi/légyszí?

Teljesen szabályosnak mondható forma lenne a légy szí’, hiszen az eredeti szófordulatból egy hiányjellel jelzi a rövidebbé válást. Ezzel az írásformával két baj van: 1. a beszédbeli rövidülést nem jelöli kellő mértékben (a két alkotó tagot különírja, az í hosszúval szerepel); 2. a kialakult írásgyakorlatot nem követi (a Magyar Nemzeti Szövegtárban például a légy szí’ alak nem szerepel).
A kérdésben szereplő változatok közül a légyszi írásmód javasolható, mert ebben még nagyjából felismerhető a két alkotóelem: a létige E/2. személyű, rövidebb alakú felszólító módja (légy) és a szíves szó megrövidült szi kezdő szótagja. Ráadásul ez a forma megegyezni látszik a kialakult írásgyakorlattal is, hiszen a Google keresőprogram 2011. április 22-én 2 000 000(!), a Magyar Nemzeti Szövegtár 316 találatot jelzett erre az alakra.
Az egyik internetes többnyelvű szótár is ezt az alakot tartja számon: http://en.wiktionary.org/wiki/l%C3%A9gyszi.
Természetesen az ejtésmódot még inkább tükröző léci, lécci írásmódok is elfogadhatók, ha a nyelvhasználó tudatosan, adott stiláris töltettel kívánja használni. (Ilyenre leginkább bizalmas hangvételű műfajokban, az internetes nyelvhasználatban, illetve szépirodalmi művekben van példa.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra