IM az EMC-ben, de mi a CMC?

2011. 05. 08. nincs hozzászólás

Mit jelentenek ezek a rövidítések? A válaszokat Juhász Valéria (SZTE) adta meg, aki május 4-én vendégeskedett az ELTE-n, a Google-galaxis… előadássorozat keretében.

„Amikor reggel álmos vagyok, akkor a Google-lal kerestetem meg a zoknimat” – utalt bevezetőjében egyik barátjára előadónk. Ezzel azt akarta érzékeltetni, hogy az átlagos felhasználó 3,5 órát tölt az internet előtt, de nem túlzás azt állítani, hogy sokan szinte 24 órát is képesek a gép előtt eltölteni, miközben például csetelnek vagy IM-eznek.

A CMC, vagyis a számítógép közvetítette kommunikáción belül az új (írott) műfajokat a következőképpen csoportosíthatjuk: vannak szinkron és aszinkron, szimmetrikus (interaktív) és aszimmetrikus, publikus és privát formák. Ezekbe a kategóriákba próbálta meg előadónk besorolni a weblapokat, fórumokat, a csetet, a blogot és az e-mailt. Fölvetette, hogy például az e-mail inkább privátnak számít, de vajon a lánc e-mail vagy egy reklám e-mail mennyire számít annak? Elég nehéz bármiféle állításokat tenni ezekre a kommunikációs formákra vonatkozóan, hiszen folyamatosan változnak.

Az EMC nyelvére, vagyis az elektronikus kommunikációra azt szokták mondani, hogy jellemző rá a betűk és az írásjelek többszörözése vagy a szóbeli hezitáció írásbeli megjelenítése. Tehát szembeötlő tulajdonságaik alapján beszédként fogjuk fel, de ez így nem az elektronikus kommunikáció nyelve, csak annak egy típusa. Mert prototipikusan az emotikonok például a honlapokon alig vannak jelen, a blogokban is főként életkori sajátosságnak tekinthető, hogy mennyire tesznek bele efféle „nyelvi innovációt”.

Juhász Valéria szerint sokan a konvencionális írást próbálják az internetes kommunikációba beilleszteni, ami nem működik. Különbséget kell tenni az írott nyelv és az írás mint eszköz között. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ezt nem lehet javítani, ez egy folyamat, eszköz a közlésre. Míg az írott nyelvből hiányzik az interaktivitás, vagyis egyirányú közlési helyzet, amely a 21. századi internetes világra használva már nem állja meg a helyét. Az sem helyes, ha a konvencionális helyesírást próbáljuk meg számon kérni a netezőktől, hiszen sok honlap, blog írója szándékosan követi a külső helyett a saját normarendszerét.

Az EMC-n belül előadónk elkülönítette az azonnali üzenetküldéseket (IM) a cseteléstől. Azonnali ingyenes üzenetküldő rendszerek az ICQ, az MSN Messenger, a Skype, a Yahoo Messenger, valamint a Google Talk. Vajon miért használjuk ezeket írott formában, ha a telefonálás is lehetséges? A legfőbb szempont a felhasználók részéről, hogy egész nap be legyenek kapcsolva, illetve bárkit el tudjanak érni, ám őket ne érhesse el bárki bármikor.

Az IM-et jellemzi, hogy mediálisan lehet írásbeli és szóbeli is, kváziszinkron, és kevésbé formális a nyelvhasználat. Az üzenetküldők ismerik egymást, míg a csetnél nem, ezért a témák lineárisan szerveződnek és személyesebbek, míg a csetnél felszínesebbek. Használata közben szimultán tevékenységeket (pl. evés, tévézés) hajtanak végre a felhasználók, amit a közvetlen emberi kommunikációban sértésnek tekintenénk. Míg a csetelésnél a beköszönés, az üdvözlés az egyik legfontosabb momentum, addig az IM-nél a hosszas elbúcsúzási ceremónia.

Az azonnali üzenetküldések lehetnek magáncélúak, kapcsolatközpontúak vagy munkacélúak, tehát információközpontúak. Ez utóbbi csatornát az egyének egyeztetésre használják, mert ezt érzik kevésbé durva beavatkozásnak a magánéletükbe (vagy a partner magánéletébe) a telefonhoz képest. Az IM-et a munkahelyen kapcsolatmezőnek tekintik (ki van fent online, ki nincs). Több, egyidejű IM-ezés is előfordulhat, ilyenkor rövid válaszokat adunk, mellébeszélünk, ablakokat zárunk be.

Az előadást követő egyik hozzászóló a blog és a fórum közötti különbségekre kérdezett rá. Juhász Valéria válaszában elmondta, hogy a blognál nem baj, ha nincs jelen interakció, egy személy köré szerveződik, sok különböző témát tárgyalhat, míg a fórumnak éppen a sok hozzászólás a lényege.

A Google-galaxis előadássorozat zárásaként, május 11-én Prószéky Gábor (PPKE) előadását hallgathatják meg az érdeklődők a kiterjesztett számítógépes nyelvészettel kapcsolatban.

Piskolti Barbara

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra