elötletik ‘kiömlik’

2011. 05. 20.

Mit jelent az elötletik szó az „És nem eresztnek új bort ó tömlőkbe, mert úgy az töm­lők megszakadoznak, és az bor elötletik, és az tömlők elvesz­nek; de új bort új tömlőkbe eresztnek és monno mcgtartatik.” mondatban? (Máté Evangéliuma Müncheni kódex 37. o. http://mek.niif.hu/07000/07013/07013.pdf)

Az elötletik szóról két magyarázatot találtam, és mindkettő az önt, ömlik igékkel hozza kapcsolatba a szót.
Az egyik a Czuczor – Fogarasi-szótárban olvasható, mely szerint az elavult öt ige származéka, a jelentése pedig „a régieknél, nevezetesen a Müncheni codexben, öt, ötlik, ötletik, am. önt, ömlik, öntetik. v. öntődik. És a bor elötletik. Máté. 9. Ez az én vérem új törvénye, ki sokakért ötletik. Márk. 14. Bele ötvén olajt és bort. Luk. 10. Egy cseppenet vér sem marada tebenned, kit mi idvösségönkért ki nem ötöttél volna. (Kinizsy Pálné 15. imádsága)”.
A másik elemzés hasonló véleményre jut az ötlet szó magyarázata közben: „A Nyelvtörténeti Szótár az önt és ötlik igét még külön tárgyalja mint egymástól független szavakat. Ma már tudjuk, hogy a két ige azonos tőből származik.” http://www.c3.hu/~magyarnyelv/98-4/hadrovics.pdf
A kérdezett mondatban az elötletik azt jelenti: kiömlik. Az idézett hely mai fordításban: Új bort sem töltenek régi tömlőkbe. De ha mégis, kiszakadnak a tömlők, a bor kiömlik, s a tömlők tönkremennek. Az új bort új tömlőbe öntik, így ez is, az is megmarad.” (A katolikus Biblia / közreadó Szent István Társulat; fordító Gál Ferenc)
http://mek.niif.hu/00100/00176/html/mt.htm
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra