búbos banka

2011. 05. 22.

Búbos banka vagy búbosbanka?
Hogyan kell helyesen írni a búbosbanka, búbos pacsirta, kékcinke/ kék cinege és a tengeri liliomok kifejezéseket? Különböző helyesírási és szaknyelvi szótárak egymásnak ellentmondó adatokat tartalmaznak, ezért szeretnék segítséget kérni a mérvadó változat kiválasztásához.

A két mérvadó helyesírási szótár (Magyar helyesírási szótár, Akadémiai Kiadó; Helyesírás, Osiris Kiadó) eltérése az állatnevek helyesírásában abból adódik, hogy a köznyelv és a szakmai nyelv nem mindig azonos elveket követ. Így kérdés, hogy a fajtanévhez a jelzők (pl. a színnevek vagy valamilyen tulajdonságot jelölő melléknevek) már egybeolvadtak-e a névvel és ezért egybeírjuk a főnévvel, vagy a jelző az önállóságát megtartja és különírjuk tőle, pl. barna medve – barnamedve (Ursus arctos). Kollégánk, Szegi Ádám folyamatosan bővíti a két szótár eltéréseinek a listáját: http://www.e-nyelv.hu/2009-01-19/szegi-adam-elteresek-a-ket-mervado-helyesirasi-szotar-allomanya-kozott/.
Mindkét szótárban a búbos banka írásmód található, tengerililiom van az OH.-ban, nem szerepel a Magyar helyesírási szótárban, de a tengerifű írásmódja az egybeírást sugallja.

Az OH. a szaknyelvi helyesírást tartja szem előtt, így a búbospacsirta, kék cinege változatot tartalmazza.
A Magyar helyesírási szótár a kékcinke, búbos pacsirta alakokat hozza.
A cinke – cinege egymással felcserélhető változat.

Igen lényeges, hogy adott szövegben azonos módon szerepeljenek a kérdezett szóalakok, illetve egy megjegyzésben lehet azt is közölni, hogy melyik kiadvány írásmódját követi.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra