szövegváltozatok

2011. 05. 23.

Melyik szövegrészlet helyesebb, magyarosabb?
„A pulykamellet csíkokra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd kézzel jól összeforgatjuk. A vajat fölhevítjük, és fehéredésig pirítjuk rajta a húst. Hozzáadjuk a mézet és a mustárt, elkavarjuk, felöntjük a fehérborral, majd addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül.”
vagy:
„Csíkokra vágjuk a pulykamellet, azután kézzel alaposan összeforgatjuk sóval és borssal. Fölforrósítjuk a vajat, és fehéredésig pirítjuk rajta a húst. Hozzáadjuk a mézet meg a mustárt, elkavarjuk, felöntjük a fehérborral, és addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül.”

A két szöveg szóhasználatában és a szórendben több helyen eltér egymástól:

1. majd vagy azután
A majd határozószónak van ’azután, később’ kötőszószerű használata, így természetesen a majd is, az azután is jó a mondatban. 2. és vagy majd
Határozóként a majd az időviszonyokat jól érzékelteti, emiatt a kapcsolatos viszony kifejezésére is megfelelő.
3. és kötőszó vagy meg kötőszó
Az és, illetve a meg kötőszó szintén felcserélhetők egymással.
4. fölhevítjük vagy fölforrósítjuk
A fölhevít (felhevít) az értelmező szótárakban megtalálható, a felforrósít viszont A magyar nyelv értelmező kéziszótárában csak forrósít alakban van meg ritka használatúnak minősítve. Eredeti alakja a forrósodik ige, mely ’fokozatosan forróvá lesz’ jelentésű, és csak harmadik személyben volt használatos: a víz forrósodik. Ebből keletkezett a ’forróvá tesz’ forrósít ige, és különböző igekötőkkel alkot szavakat: átforrósít, megforrósít, felforrósít (a helyesírási szótárban szerepel). Igaz, hogy a fölhevít gyakrabban használatos, mint a másik ige, de mindkettő ugyanúgy „magyaros”, „helyes”.
5. szórend
A szórendi kérdésben elsősorban az dönt, hogy a beszélő számára mi a lényeges közölnivaló – ezt általában az állítmány elé helyezzük. „A pulykamellet csíkokra vágjuk” szórend kevésbé hangsúlyos részlettel indul, hiszen egy receptben a hozzávalókban nyilvánvalóan megemlítették már a pulykamellet, ez ismert részletnek számít. Ha a „csíkokra vágjuk a pulykamellet” a sorrend, akkor némileg hangsúlyosabb (új elem a közlésben) az, hogy nem kockákra vágjuk.
6. összeforgatjuk sóval és borssal,vagy megsózzuk, megborsozzuk
A második szövegben lévő „kézzel alaposan összeforgatjuk sóval és borssal” okozhat gondot. Az ugyanolyan (-val, -vel) ragos alakok a mondatban eltérő szerepet töltenek be: a kéz az összeforgatás eszköze (eszközhatározó), míg a sót, borsot a pulykahússal együtt forgatják össze (társhatározó). Ezt a kissé félreérthető szövegezést az első szöveg eltünteti azzal, hogy igésen fogalmaz: „megsózzuk, megborsozzuk, majd kézzel jól összeforgatjuk.”

Összefoglalva: mindkét szöveg jó, a 6. pontban jelzett probléma miatt az első szöveg gördülékenyebb.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra