Borz-lik, Dán rétje

2011. 05. 29.

A következő helynevek nyelvi elemzésében kérem a segítséget:
Borz-lik, Dán rétje, Kárba-hágó, Kecskés.

A nyelvi tanácsadás elsősorban helyesírási, nyelvhelyességi kérdésekben nyújt segítséget. A nyelvi elemzés meglehetősen tág értelmű, és a mindenre kiterjedő elemzés meghaladja irodánk kereteit. Néhány támpont a kérdezett helynevekkel kapcsolatban:

Borz-lik (más formában: Borz-lyuk): a borz búvóhelyéül is szolgáló barlangok elnevezése, a 176. szabálypont alapján kötőjeles. L. Kordos László: Magyarország barlangjai,
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/termesz/foldtud/barlang/html/bgkutort/bgkutort.htm

Dán rétje: az előtag a magyar Dániel név rövidüléses becéző alakja vagy szláv jövevényszó lehet, elképzelhető például, hogy egy Dán nevű birtokossal kapcsolatos (vö. Dánszentmiklós). A 184. szabálypont alapján mint jelölt birtokos jelzős szerkezetet különírjuk.
L. Kiss Lajos, Földrajzi nevek etimológiai szótára, Akadémiai, Bp., 1980, 173.

Kárba-hágó: az Erdélyi magyar szótörténeti tár (gyűjt. és szerk. Szabó T. Attila) IX. kötete tartalmazza a nevet, de többet nem tudunk meg róla. A 176. szabálypont alapján kötőjeles.
L. http://mek.oszk.hu/08300/08370/pdf/emszt_09_01.pdf#page=14

Kecskés: település Romániában, Szilágy megyében. A név a „kecske” főnév melléknévképzős származéka, esetleg személynévi használatú is lehet (vö. Kecskéd).
L. Kiss Lajos, Földrajzi nevek etimológiai szótára, Akadémiai, Bp., 1980, 324.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra