a harcművészetek írása

2011. 06. 03.

Milyen kezdőbetűvel írjuk a harcművészetek megnevezéseit (shotokan, goju-ryu…)? A kata (formagyakorlat) megkülönböztető neveit milyen kezdőbetűvel írjuk? Csak akkor írjuk nagy kezdőbetűvel, ha tulajdonnévről kapta az elnevezést?

A harcművészeti kifejezések kapcsán valószínűleg nincsen egységes (vagy jobban mondva véglegesített) álláspont. A karate négy tradicionális ága (Hepburn-féle átírással): a shotokan, a goju-ryu, a wado-ryu és a shito-ryu. [Kiejtés szerint: sotokán, godzsurjú, vadorjú, sitorjú.] Ötödikként a kyokushin stílust is karateként szokták emlegetni, de gyökereit, hagyományait és technikáit tekintve tulajdonképpen nem az. [Az Osiris Kiadónál megjelent Helyesírásban viszont éppen ez szerepel mint „kjokusin karate”.] Régen ezeket az irányzatokat mindig nagy kezdőbetűkkel írtuk, mert négy (öt) alapvető iskola, illetve módszer megnevezéseiként értelmeztük őket. Sportágakként hivatkozva rájuk azonban magától értetődőbb a kisbetűs használat.

A formagyakorlatok terén picit hasonló a helyzet. A ‘kata’ képzeletbeli ellenfelekkel folytatott küzdelmet jelent, ami a külső szemlélő számára egy megkomponált koreográfia látványát nyújtja. A katanevek címekként vagy tulajdonnevekként is felfoghatók, ezért sokáig a nagy kezdőbetűs írásmód volt természetes számunkra. De ebben az esetben is rendben van a kisbetűsödés, ha ezeket a kifejezéseket simán tornagyakorlatok szakszerű meghatározásának tekintjük.

(MK/VG)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra