lopja a napot

2011. 06. 07.

Egy ötödikes nyelvtan témazáró feladatsor javításánál merült fel a következő kérdésem.
Állítólag a részletben található egy szólás, a gyerekek többsége a „lopod az időt” kifejezést írta. Leírom a részletet. Ön szerint melyik mondat benne a szólás?
Fekete István: Éjfél az erdőn
Jeges, nagy csizmáival csikorogva lépegetett az erdőn egy öregember: a Tél. Szakállán zúzmaragyöngyök csilingeltek, bajusza vége két nagy jégcsapban lógott, és kék szemei hidegen mélyek voltak, mint a Balaton vize novemberben. Lassan ment, nehéz terhet vitt nagy batyujában. …egy árva kis nyúl ott kuporgott még előtte a földön. …
Az öreg mérgesen nézett fel a Holdra:
– Lopod az időt, mi?

A tanári kézikönyv szerint a köv. a megoldás: a hetedik mennyországban érezte magát. Csak sajnos ez a mondat nem szerepel a részletben.

A javítókulcsban szereplő mondat valóban nem része az Ön által küldött szövegnek. De a gyerekek által kiválasztott részlet sem felel meg egyetlen szólásnak sem, ugyanis a „lopod az időt” szerkezet nem tekinthető annak. Két hasonló formájú szólás él a magyar nyelvben: „lopja a napot” (nem dolgozik, lustálkodik), illetve a „lopja valakinek az idejét” (hosszabb ideig feleslegesen feltart valakit a munkájában). Vö. Szólások. Bárdosi – Kiss szerk. Tinta, Budapest 2005. 86-87. o.
A „lopja az időt” szerkezet tehát nem tekinthető szólásnak, így a feladatnak nincsen megoldása.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra