hun legenda

2011. 06. 15.

Az alábbi kifejezések írásmódjára vagyok kíváncsi:
Az amerikai magyarok magyar-hagyománya más, mint a magyar hagyomány. Igaz, inkább magyarságtudatot mondanánk, de hunságtudat nincs 🙂 A hun legenda a hunok legendája valamiről, a hunokra vonatkozó magyar legenda pedig a hun-legenda. a hun származás rendben, a hun-származástudat, ugyanez: hun történet arról hogy találtak egy kardot, de Kézai hun-története ami a hunokról szól. Elvileg lehetne egybe is írni, de megint az értelem kedvéért maradnék a kötőjelnél. Mert nekem nagyon furcsa ez a hunkultusz egybeírva.

Már eleve írt ilyet: aranyszarvas-kép: itt maradnék inkább az értelmi tagolásnál, hálistennek ad rá lehetőséget a szabályzat 🙂
Kérem véleményét.

A kérdezett, népnevet tartalmazó alakulatok szókapcsolatok, nem összetételek, ezért azokat különírjuk: hun legenda, hun származás, hun származástudat, hun történet, magyar hagyomány. Ezekben a népnév melléknévként szerepel.

A külföldi magyarokkal kapcsolatban magyarságtudatról szokás beszélni.

A különírt hun kultusz jelentése: ‘hunok által gyakorolt kultusz’ (itt a hun szó melléknév); az egybeírt hunkultusz formáé pedig: ‘a hunokat dicsőítő kultusz’ (a hun szó ebben az esetben főnév).

Az aranyszarvaskép három tagból álló, de hat szótagot meg nem haladó összetétel, ezért kötőjel nélkül írjuk egybe. A kötőjeles írásmód általában az irodalmi nyelv szokatlan, a köznyelvben nem használt összetételeire jellemző.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra