Schmitt Pál is ott volt az anyanyelvi juniálison

2011. 06. 20. 2 hozzászólás

Schmitt Pál is részt vett az első anyanyelvi juniálison, amelyet Széphalomban, A Magyar Nyelv Múzeumában rendeztek.

„Soha ilyen szép és gazdag nem volt a magyar nyelv, mint most, ugyanakkor a magyar nyelv bajban van, mint általában minden nyelv” – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök Széphalmon, a magyar nyelvi szervezetek összefogásával megrendezett első anyanyelvi juniálison szombaton.

A nyelvújító Kazinczy Ferenc egykori birtokán, a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában tartott rendezvényen a köztársasági elnök úgy fogalmazott: az egyszerűsítések, a gyerekek olvasástól való elfordulása, az sms-ek, az internet világa miatt kerül bajba a nyelv jószerivel mindenütt. És ez a szép magyar beszéd, a szép magyar nyelv rovására is megy – tette hozzá. Schmitt Pál elmondta: elnökké választásakor három feladatot vállalt önként, ezek sorába tartozik az anyanyelv védelme. A köztársasági elnök elismerően szólt a magyar nyelv ápolóinak munkájáról, név szerint említve e találkozó szervezőit, valamint a nemrég elhunyt Deme Lászlót.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés honlapjára pénteken került fel az a határozattervezet, amely arról szól, hogy a magyar nyelv napja november 13-a lesz. 1844-ben ezen a napon fogalmazódott meg a magyar nyelv hivatalossá tételéről szóló törvény. A parlament ezzel is kifejezi megbecsülését a nemzet fejlődését és a hagyomány őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránt – tette hozzá. A nyelv az erőnk, a nyelv a megtartónk – szögezte le végezetül a köztársasági elnök. Schmitt Pál beszéde teljes terjedelmében itt olvasható: www.keh.hu.

(Az MTI nyomán)

2 hozzászólás

#1 Hírfigyelő 2011.06.22.22:49:35
#2 Balla D. Károly 2011.06.24.17:01:44

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra