A Manyszi a juniálison – helyszíni tudósítás

2011. 06. 21. 2 hozzászólás

“Erős várunk a nyelv…” mondja az Anyanyelvápolók Szövetségének egyik tagja, amikor életében először megpillantja a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumát.

Igen, egy bástyaszerű épület kapcsolódik egy nagy hasábszerű épülethez. Történetét Fehér József és Radványi György, az építész sokszor elmondta: Kazinczy naplója alapján, egy akadémiai ovális asztal, az első Akadémia alaprajza nyomán jött az ötlet.

Június 17-19. között Széphalomban több anyanyelvi egyesület együtt rendezett juniálist: az Anyanyelvápolók Szövetsége pénteken kihelyezett elnökségi ülést, majd múzeumbejárást, szombaton a Pomogáts Béla vezette A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Nyelv és lélek címmel konferenciát tartott, majd következett a múzeumok délutánja és éjszakája. Végig képviseltette magát a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda és sok-sok fiatal az anyanyelvápolók ifjúsági szervezetéből, fiatalok több egyetemről. Pénteken késő délután nyílt egy kis Czigány Lóránt-emlékkiállítás, a bodroghalászi és csepeli népdalkör pedig 10 magyar himnuszt mutatott be. Szombaton 10 órakor megérkezett Schmitt Pál államelnök. Ő már a második elnök, aki ellátogat Széphalomba (a múzeumot 2008-ban Sólyom László nyitotta meg igen szép beszéddel). Az államelnököt taps fogadta (Sólyom Lászlót is megtapsolták). Schmitt Pál beszéddel is készült, de folyamatosan „kiszólt” a szövegből: megosztotta régen vallott gondolatait az anyanyelvek fontosságáról, beszélt veszélyekről és gazdagságról, utalt arra, hogy ironizálnak egy bejegyzésével kapcsolatban, majd pedig kiemelte, hogy idegen nyelveket is tanulni kell, államfőként sokszor meglepi partnereit, hogy idegen nyelven szólal meg. Nyelv és lélek címszóval a nyelvért munkálkodó írókról-nyelvészekről szólt a konferencia. Pomogáts Béla Lőrincze Lajosról, Kiss Jenő Benkő Lorándról, Cseke Péter Szabó T. Attiláról, Koncsol László Illyés Gyuláról, Máté László Fábry Zoltánról, Fráter Zoltán Karinthy Ferencről, Balázs Géza Kosztolányi Dezsőről beszélt. Az Anyanyelvápolók bemutatták a Deme Lászlóval készült utolsó filmet. (Áprilisban kapta meg Deme tanár úr a Kazinczy-díjat, akkor készült a felvétel.) Az egyórásra tervezett elnöki program három és félórásra bővült. Az államfő nemcsak „megnézte” a kiállításokat, hanem sokat kérdezett, interjúkat adott. Volt, aki egy könyvvel, volt, aki Kazinczy borával ajándékozta meg. Mindenkihez volt egy jó szava. Nem szerepelt a programban, de a helyi közéleti vezetők, szervezők meghívták a közeli, a Kazinczy-kert tőszomszédságában megrendezett vadételfőző-versenyre. Az államfő a kis „lacikonyhák” között barangolt, megfigyelők szerint legalább hét helyen megkóstolta az ételeket, beszélgetett az emberekkel, mosolyogva elfogadta, hogy alkalmi fényképezőgépekkel, mobilokkal megörökítsék.

A juniálison az anyanyelvi szervezetek tagjai mellett megjelentek a helyi érdeklődők is. Vonzó programnak ígérkezett a rabomobil (szabálytalan szóösszetételnek tetszik), amely Sárospatak és Széphalom múzeumai között szállította az utasokat, és megállt a sátoraljaújhelyi börtönmúzeumnál is. Első két járatán még a Manyszi segítségével kis előadás is elhangzott, de a járat annyira túlzsúfolt lett, hogy a további előadások elmaradtak. Kiderült, sokan csak az utazás és nem a múzeumok kedvéért szálltak föl. De azért még szombaton éjjel 12-kor is voltak látogatók A Magyar Nyelv Múzeumában.

A juniálisba belefér a sörözés, a lepcsánka, a sztrapacska, a kürtőskalács, a jó hegyaljai borok is. Az idő szép volt, csak szórványosan esett. Este fáklyák gyúltak a Kazinczy-kertben, énekelt a széphalmi népdalkör, az ökumené jegyében most egy katolikus pap mondott beszédet, a Csík zenekar zenéjére modern koreográfiát alkotott a Hegyalja néptáncegyüttes, a Zemplén televízió bemutatta Kazinczy fordításában Molière Botcsinálta doktor című tévéjátékát.

Sokakat vonzott az Élő Tetten ért szavak rádióműsor is a színpadon: Rátonyi Krisztina, Bogár László és Pölcz Ádám közreműködésével. Bemutatkozott az Anyanyelvápolók Szövetségének ifjúsági szervezete – érdekes nyelvi reklámokkal. „Igazán otthonunknak éreztük Széphalmot” mondták a fiatalok, „máskor is szívesen eljövök”, mondta az államelnök. Aki látta egyszer Széphalmot éjjel, látta a kivilágított múzeumot, megkóstolta Kazinczy borát… egészen biztosan visszajön máskor is.

(Manyszi-tudósítás)


Tekintse meg képes beszámolónkat is! Képek: Dede Éva, Vid Gabriella.

2 hozzászólás

#1 Hírfigyelő 2011.06.22.22:50:26
#2 Pölcz Ádám 2011.06.23.13:25:30

Köszönjük a linkeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

vissza a főoldalra