rendezvények helyesírása

2011. 06. 28.

Az évente ismétlődő fesztiválok vagy más rendezvények elnevezésének helyesírása érdekel: ilyenek a különböző „napok”, vagy például akár a Múzeumok Éjszakája (éjszakája?).

A rendezvények, programok, versenyek nevét általában kisbetűvel írjuk, pl. országos középiskolai tanulmányi verseny, de egy egyedi verseny konkrét megnevezésekor az egész elnevezés első tagját, ill. tulajdonnévi tagjait nagy kezdőbetűvel írjuk, a többit kicsivel, pl. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny.
A gyakorlat persze ingadozást mutat, hiszen látunk másféleképpen leírt rendezvényneveket is, pl.: Egyetemi anyanyelvi napok, Nyelvek európai napja, Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny stb. Ezeknél a neveknél az intézményi háttér is szerepet játszhat (ezért kezdjük őket nagybetűvel), de ezt a szabályt sokszor nem tartják be (vö. OH. 139-140. o.).
A múzeumok éjszakája kis kezdőbetűs, mint a magyar nyelv hete.
Munkatársaink korábban már adtak ehhez hasonló válaszokat, ezek adatbázisunkban is megtalálhatók. Pl. http://www.e-nyelv.hu/2010-11-05/versenyek-rendezvenyek-nevenek-helyesirasa/.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra