vágóhosszúfalui falunapok

2011. 06. 29.

Nem tudjuk eldonteni melyik a helyes kifejezes:
Vághosszúfalusi Falunapok vagy Vághosszúfalui Falunapok. A rendezveny a hetvegen lesz es a reklamplakatra mindenkeppen helyesen szeretnenk feltenni.

Célszerűbb a tulajdonnévből -i képzővel megalkotni a szót, a -si képző inkább a köznévhez kapcsolódik: falusi, és némileg más a jelentésárnyalata, hangulata. Tehát: vágóhosszúfalui falunapok.
A kezdőbetűkről a következőt célszerű tudni: A rendezvények, programok, versenyek nevét általában kisbetűvel írjuk, pl. országos középiskolai tanulmányi verseny, de egy egyedi verseny konkrét megnevezésekor az egész elnevezés első tagját, ill. tulajdonnévi tagjait nagy kezdőbetűvel írjuk, a többit kicsivel, pl. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny.
A gyakorlat persze ingadozást mutat, hiszen látunk másféleképpen leírt rendezvényneveket is, pl.: Egyetemi anyanyelvi napok, Nyelvek európai napja, Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny stb. Ezeknél a neveknél az intézményi háttér is szerepet játszhat (ezért kezdjük őket nagybetűvel), de ezt a szabályt sokszor nem tartják be (vö. Helyesírás, Osiris Kiadó, 139-140. o.).
Ha a mi esetünkben a rendezvény intézményi háttérrel is bír, akkor így célszerű írni: Vágóhosszúfalui falunapok.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra