betűszók kétjegyű betűinek írása

2011. 07. 07.

A mozaikszavak írásánál (a szabályt ismerve) minden egyes jegyet nagybetűvel írunk. Ezen szabályon, meglátásom szerint érdemes, lenne változtatni. Ma pl. a MÁV minden jegye helyesen van leírva, mert
-vannak ilyen betűink
-egyértelmű a rövidítés (a M… Á… V… nevek esetében)
Ezzel szemben az MSZP (amit ma így kell írni)
-tartalmaz olyan betűt, ami nem létezik (SZ – ez nem „sz” hang, hanem „s””z” 🙂
-nem egyértelmű, mert lehet akár a Muraközi Sárgarézfúvós Zenekarok Parádéja is…
Javaslom a szabály módosítását:
-a magyarosság (Cs, Dz, Dzs, Gy, Ly… betűk (!) használata)
és
-az egyértelműség (van különbség az MSzP és az MSZP között!).
A Magyar Cserkészszövetséget ma MCSSZ-nek kell írni (kiolvasva már megkaptuk „em-cé-es-esz”-ként is), de sokkal szívesebben használnám az MCsSz-t (halkan megjegyezve a cserkészszövetség összetett szó, így a cssz tag nem helyes, hiszen MCS-nek kéne lennie…).

Helyesírásunknak régi hagyománya a nagybetűk alkalmazása a tulajdonnévi betűszókban pl. MLSZ – Magyar Labdarúgó-szövetség. A szóösszevonásokban csak az első betűjegy nagy, a többi kicsi, bár a név teljes formájában nagy kezdőbetűket tartalmaz, pl. Főtáv – Fővárosi Távfűtő Művek.
Nem célszerű e kétféle írásmód mellé egy harmadik, kis- és nagybetűket váltogató írásmódot bevezetni. A jelenleg érvényes szabályok megváltoztatása a helyesírási bizottságon múlik, kérését, javaslatát nekik lehet elküldeni.
Az is hagyomány, hogy az összetett szóból álló tag mindkét eleme megjelenik a betűszóban, így a cserkészszövetség CSSZ-ként való rövidítése helyes. Érthető, hogy a téves kiolvasás a szövetség tagjait zavarja…
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra