névelővel kezdődő tulajdonnév

2011. 07. 12.

Ha egy tulajdonnév (pl. egy rendezvény elnevezése, könyv vagy vers címe) határozott névelővel kezdődik, kell-e elé még egy határozott névelő olyankor, amikor egyéb szavak elé tennénk? Pl.: „Az „A kémia éve” című rendezvénysorozat kapcsán iskolánk versenyt hirdetett…” Így helyes?

A kérdezett jelenség nincsen szabályozva, de az egyszerűsítés elvének tágabb értelmezése alapján a névelővel kezdődő tulajdonnevek (címek, rendezvénynevek stb.) elé nem kell újabb névelőt tennünk. Erre utalnak többek között az AkH. 199. és 200. pontjában olvasható példák is: Ihletetten szavalta el Az eltévedt lovast; Jókainak „Az arany ember”-e. Ezek alapján a kérdezett mondatot így javasoljuk: A kémia éve című rendezvénysorozat kapcsán iskolánk versenyt hirdetett, annál is inkább, mert (a nagy kezdőbetűn kívül) a „című” szó is kellőképpen utal arra, hogy itt tulajdonnévről van szó, a névelő megismétlése tehát fölösleges lenne.

Egy korábbi válaszunkban is a fenti álláspontot képviseltük: http://www.e-nyelv.hu/2009-07-16/hatarozott-nevelo-a-cimekben/.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra