idézés kihagyással

2011. 07. 22.

Az OH. 337. oldalán, alulról a második bekezdésben arról van szó, hogy ha az idézetet megszakítjuk a második írásjel előtt, akkor az idézett szöveg utolsó szava után célszerű három pontot tenni. Arra nem tér ki a szabály, hogy mi van akkor, ha az idézett szöveg elejéről hagyunk el valamit. Kövessük azt az alapelvet, amit nekem küldött a válaszában?

Így néz ki az eredeti szöveg:
Azok pedig kimentek a városból, de még nem értek messzire, amikor József ezt mondta a háza fölé rendelt férfinak: „Kelj fel! Menj azok után az emberek után, érd utol őket, és mondd ezt nekik: »Miért fizettetek gonosszal a jóért? Hát nem abból iszik-e az uram, és nem abból szokta szakértelemmel kiolvasni az előjeleket? Gonoszul cselekedtetek.«”

Így szeretnénk idézni belőle:
1. József ezt üzente a testvéreinek: „»Gonoszul cselekedtetek.«”
2. József ezt üzente a testvéreinek: „». . .Gonoszul cselekedtetek.«”

Amikor a nyelvben valamiből „sok” kerül egy helyre, érdemes megvizsgálni, hogy nincs-e esetleg egy másik, egyszerűbb megoldás, hogy ne terheljük se a hallgatót, se az olvasót – gondolhatunk itt a szóismétlésekre, a kötőszóhalmozásra, de esetünkben például az idézőjelekre, hármaspontokra is.
A hármaspont a problémás helyzetben elhagyható az idézet elejéről, mert egy önálló mondatot idézünk, és az előzményekre sem teszünk utalást.
Ha a mondatot önmagában idézzük, nem szükséges a másodlagos idézőjel kitétele sem, mert a szövegösszefüggés nem követeli meg érzékeltetését.
A javasolt forma tehát:
József ezt üzente testvéreinek: „Gonoszul cselekedtetek.”
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra