illetve

2011. 07. 30.

Egy törvénytervezet szövegezésével kapcsolatosan merült fel kérdésem, amelyhez szeretném a segítségét kérni. Konkrétan a munkaviszony megszüntetésének lehetőségeiről írnak benne, hogy milyen esetekben lehet megszüntetni a munkaviszonyt a munkáltatónak, és az első esetben a lehetőségek között az „illetve” szót használja az író, míg a bekezdés magyarázatánál a „vagy” szót használja.
A kérdésem az, hogy az „illetve” szó értelmezhető-e „vagy” szónak megfelelően és egyenértékűen?

Az illetve (illetőleg) kötőszónak a magyar nyelvben három jelentése van: 1. pontosabban mondva, ez esetben az a értelem lesz pontosítva a b részben, 2. annak kifejezése, hogy a közlés részlegesen másra és másra vonatkozik, ez esetben az a vagy (részben) b megoldás jöhet szóba, 3. annak kifejezésére, hogy a közlés mindegyikükre, egyaránt vonatkozik, azaz a és b-re egyaránt. Tehát mondhatjuk, hogy az illetve kifejezheti a vagylagos (választó), a kapcsolatos (és) és a részben kapcsolatos (pontosító) viszonyt.
E nyelvi (egymásnak részben ellentmondó) jelentése miatt (részben a mi javaslatunkra) 2010-től jogszabályban nem lehet alkalmazni az illetve szót.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra