okszeres, okszerű

2011. 08. 16.

Mit jelent az okszeres és az okszerű szavunk?

Az okszeres szó a 2003-as Magyar értelmező kéziszótárban nem szerepel, csak régebbi adatbázisokban található, mint például a Czuczor Gergely és Fogarasi János készítette, 1862-es A magyar nyelv szótárában. A szótár jelenleg elektronikusan is elérhető, a következő címen: http://www.freeweb.hu/andvarga/czuczor/ E kötet szerint az okszeres jelentése megegyezik az okszerűével, ami pedig a következő (idézet az online verzió alapján): „(ok-szerű) ösz. mn. 1) Isméretre vonatkozva am. gondolati okon épülő, bizonyos előre tett isméretből következő, a tudáselveivel egyező. Okszerű állítás, következtetés. Okszerű történeti hit, mely a tanúk tudomásán, és igazmondásán alapúl. Okszerű vallási hit, melyért a kinyilatkoztató Isten csalhatatlansága kezeskedik. 2) Cselekvést illetőleg am. czélirányos, tapasztalat szerént helyesnek ismert, megfontolás szerént intézett. Okszerű gazdálkodás. Okszerű elintézése valaminek.”
Gyakorta a gyógytan szóval fordul elő (lásd többek között: http://www.sanoraldentalclinic.com/hu/a-magyar-fogaszat-tortenete).

Az okszerű az értelmező szótár szerint: „1. A gondolkodás törvényeinek megfelelő. […] 2. rég A kor színvonalán álló, ésszerű „. Az okszerűtlen jelentése pedig: ‘ésszerűtlen’.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra