A munka törvénykönyve

2011. 08. 17.

Egyre több szó esik a „Munka törvénykönyvéről”, amelyet millió formában, kisbetűvel, nagybetűvel látok leírni. Miként helyes?

A válasz megtalálható adatbázisunkban (http://www.e-nyelv.hu/2009-08-07/buntetougy-buntetoeljaras-bunteto-torvenykonyv/). A vonatkozó részét idemásolom:

Attól függően, hogy egy törvénykönyv (vagyis: jogszabályok foglalata) a társadalmi együttélés mely részét szabályozza, beszélhetünk polgári törvénykönyvről, büntető törvénykönyvről, kereskedelmi törvénykönyvről, a munka törvénykönyvéről, az udvariasság törvénykönyvéről stb. Ezek kisbetűvel írandók, hiszen köznevek. Például külföldön a kereskedelmi törvénykönyvek a váltójogot is tartalmazzák. A társadalmak elfogadták ezeket a törvényeket úgy, hogy a polgári törvénykönyvek is ezeken alapulnak.
Abban az esetben azonban, ha egy konkrét (törvény)könyvről van szó, akkor természetesen — a címeknek megfelelően — nagy kezdőbetűsre változik: Büntető törvénykönyv, A munka törvénykönyve (kell a határozott névelő), Polgári törvénykönyv. Ezek az ún. egyedi címek kategóriájába tartoznak, tehát csak a cím első szavának első betűjét írjuk nagybetűvel, a többi elemet nem (kivéve természetesen a cím tulajdonnévi elemeit). Ugyanez történik A magyar helyesírás szabályai mint nyomtatott szabálykönyv esetén (nem általánosan a helyesírási szabályokról szólunk, hanem a mű címét említjük).
Tulajdonnévként (címként) pedig így: Büntető törvénykönyv, A munka törvénykönyve, Polgári törvénykönyv. A rövidítés tehát ezért Btk. és Ptk.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra