írásjelhasználat

2011. 08. 17.

A három pont (…) mint írásjel használatával kapcsolatban szeretnék kérdezni.

Ebből a szövegből akarunk idézni:
Ma reggelre a vihar alábbhagyott, bár az eső szakadatlanul esik. Nincs senki a parton, és Péter is a szobájában olvassa a Magyar Grammatikát.

Idézzünk!
1. Sára szerint „(M)a reggelre a vihar alábbhagyott.” — A teljes mondatot lezáró pontot betettem az idézőjelen belülre. Helyes így?
Azért tettem az „M” betűt zárójelbe, mert bár az idézett szövegben a „Ma” nagybetűvel kezdődik (mondatkezdő írásjel), az, mivel az idézetet tartalmazó mondatomban nem kezdi a mondatot, valójában nem kell hogy nagybetű legyen, de mégis valamilyen szinten hűnek kell lenni az eredeti szöveghez. Tetszik engem érteni? Helyes ez a gondolat?

2. Sára szerint „a vihar alábbhagyott,… és Péter is a szobájában….” — Négy pont a végén, egy a mondatvégi írásjel, 3 pedig az ellipszis. Az „alábbhagyott” után vessző és 3 pont, szóköz nélkül. Helyes?

3. Sára szerint „Péter is a szobájában olvassa a Magyar Grammatikát.” — Eszem ágában sincs a „Péter” elé 3 pontot tenni, csak azért, mert az eredeti szövegben a „Péter” a mondat közepén van. Ugye jól gondolom?

4. „és Péter is a szobájában olvassa a….” -. mondta Sára. — Itt mit csináljak az „és”-sel? Az idézetben kisbetű, viszont most mondatot kezdek vele.

Előre is köszönöm és izgatottan várom a válaszát. (Itt az „és” elé nem kell vessző, ugye? Van az állítmányoknak közös bővítményük.)

Előzetes megjegyzés a kérdéssorozathoz:
0. A Magyar grammatika második tagját kis kezdőbetűvel kell írni, mivel nem folyóirat, nem sorozat, hanem egyedi cím (AkH. 198. szp.).

A kérdések:
1. Sára szerint „(M)a reggelre a vihar alábbhagyott.”
Ebben az esetben az idézőjel teljes mértékben elhagyható, felesleges túlbonyolítani: Sára szerint ma reggelre a vihar alábbhagyott. A „Sára szerint” jelzi, hogy idézetről van szó (AkH. 257. szp.).

2. Sára szerint „a vihar alábbhagyott,… és Péter is a szobájában….”
Lásd 1. pont, az idézőjel és a sok pontozás felesleges. Négy pontot, még az ellipszis jelölésére sem használunk, elegendő három.

3. Sára szerint „Péter is a szobájában olvassa a Magyar grammatikát.”
Lásd 1. pont. Lásd 0. pont.

4. „és Péter is a szobájában olvassa a….” -. mondta Sára.
„És Péter is a szobájában olvassa a…” — mondta Sára.
VAGY (ha ragaszkodik a kis- és nagybetűkhöz): „[É]s Péter is a szobájában olvassa a…” — mondta Sára.

5. Előre is köszönöm és izgatottan várom a válaszát. (Itt az „és” elé nem kell vessző, ugye? Van az állítmányoknak közös bővítményük.)
Az egyszerű és az összetett mondatok határesete, vesszővel és vessző nélkül is elfogadható.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra