nyelvjárástan

2011. 08. 23.

Nekem, ki a Kovászna megyei Ozsdoláról származom, székely az anyanyelvjárásom. Hogyan fejezhetem ki ezt szigorúan tudományosan, dialektológiai terminusokkal?
Székely tájnyelvet, keleti székely nyelvjárásban, felsõ-háromszéki tájszólással beszélek. Vagy székely dialektusban, háromszéki nyelvjárásban, kézdiszéki tájszólásban beszélek. Vagy székely nyelvjárással, keleti székely tájnyelven, ozsdolai tájszólással beszélek.

A legfrissebb nyelvjárástani összefoglaló, a Magyar dialektológia (2001) egyetlen fő terminusként nyelvjárásnak nevezi a területi nyelvváltozatot. Fölsorolja még a nyelvjárás korábbi, történeti megnevezéseit: dialektus, beszédmód, beszédejtés, tájszólás, valamint az angol nyelvű szakirodalomban a dialektus tágabb meghatározását (36. old.). A kérdés részletes kifejtését a 77-79. oldalon találni. A dialektus a nyelvjárás szinonimája, nem használják. Ugyanez vonatkozik a tájnyelv és tájszólás terminusra. A nyelvjárás általános megnevezés, vonatkozhat helyi nyelvjárásra, nyelvjáráscsoportra és nyelvjárási régióra. Van még nyelvjárásterület, nyelvjárási régió, nyelvjárástípus és nyelvjáráscsoport.
A rangsor a következő: helyi nyelvjárás – nyelvjáráscsoport – nyelvjárási régió (nyelvjárástípus). A kérdezett példa eszerint kézdiszéki helyi nyelvjárás, háromszéki nyelvjáráscsoport – székely nyelvjárási régió (nyelvjárástípus).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra