A magyar nyelv napja lehet november 13-a

2011. 09. 01. nincs hozzászólás

A magyar nyelv napjává nyilváníthatják november 13-át Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter javaslata alapján. Ez az 1844-es, a magyart államnyelvvé tevő törvény elfogadásának időpontja.

Az országgyűlési határozati javaslat értelmében a Tisztelt Háznak 2011-től fel kellene hívnia a figyelmet az évforduló „közös és méltó” megünneplésére. Réthelyi Miklós szerint a parlament így kifejezheti a magyar nyelv iránti megbecsülését.

A civil szervezetek (Anyanyelvápolók Szövetsége, A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia) eredeti kezdeményezése szerint április 23-a, A Magyar Nyelv Múzeuma megnyitásának dátuma lett volna a magyar nyelv napja. A kulturális kormányzat azonban úgy ítélte meg, hogy ennek a napnak történelmünk – és a magyar nyelv története – egyik jelesebb eseményéhez, az 1844. évi II. törvénycikk elfogadásához kellene kötődnie.

Az ünneplés mellett az Országgyűlés arra is felkérné a kormányt, hogy többek között tudósok, civil szervezetek és egyházak közreműködésével készítsen tervet a magyar nyelv védelme, továbbfejlesztése és népszerűsítése céljából. Erről a kormánynak 2012. június 30-ig kellene tájékoztatást adnia a parlamentnek.

Tóth Enikő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra