nyolcvanéves

2011. 09. 13.

Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy hogyan írjuk helyesen a következő típusú mondatokat:

1. Nyolcvan éves a belvárosi gimnázium. vagy Ma hetven éves Mari néni. vagy Az intézet negyven éves.
2. Nyolcvanéves a belvárosi gimnázium. vagy Ma hetvenéves Mari néni. vagy Az intézet negyvenéves.
3. A nyolcvanéves gimnázium.


A 3. esetben egybe kell írni a nyolcvanévest, azonban sehol nem találok egyértelmű információt arról, hogy az 1. vagy a 2. sorban szereplő mondatok helyesek. A válasz megindoklása is érdekelne.

A helyesírási szabályzat 119. pontja így fogalmaz: „Egy egyszerű tőszámnévnek (ill. a sok, több, fél számnévnek), valamint egy -i, -ú, -ű, -jú, -jű, -s, -nyi képzős egyszerű melléknévnek a kapcsolatát egybeírjuk: harmincnapi, kilenchavi, háromlábú, ötágú, hétfejű, kétzónájú, kétpetéjű, sokmilliós, négyoldalas, húszfőnyi stb. De számjegyekkel írva: 9 havi, 20 főnyi stb. Ha azonban akár a melléknév, akár a számnév, akár mind a kettő összetett szó, a kapcsolat számnévi tagját különírjuk a melléknévi tagtól: hat vegyértékű, egy szótagos, negyven négyszögöles, száz hektoliternyi; tizenkét emeletes, huszonnégy tagú, negyvennyolc órás, száztizenhat napi; hetvenöt centiméteres, ötvenhét másodpercnyi; stb. számjegyekkel írva is: 40 köbcentiméteres, 116 napi stb.”

Ennek alapján a kérdezett szavak helyes írásmódja: nyolcvanéves, hetvenéves, negyvenéves (de: nyolcvanöt éves, hetvenhét éves, negyvenhárom éves). A helyesírás szempontjából mindegy, hogy ezek a mennyiségjelzős szerkezetek jelzői vagy állítmányi szerepet töltenek-e be a mondatban, tehát a kérdezett mondatok helyesen:

Nyolcvanéves a belvárosi gimnázium. (De: Nyolcvanöt éves a gimnázium.)
Ma hetvenéves Mari néni. (De: Ma hetvenhét éves Mari néni.)
Az intézet negyvenéves. (De: Az intézet negyvenhárom éves.)
A nyolcvanéves gimnázium… (De: A nyolcvanöt éves gimnázium…)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra