vagy előtti vessző

2011. 09. 16.

Szeretném megkérdezni, hogy a következő mondatban a kötőszó elé kell-e vessző: Munkába menet gyakran olvasott vagy csak bámult kifelé a vonat ablakán.

Az és, s, meg, vagy kötőszók előtti vesszőhasználatról részletesen olvashat az Osiris Kiadó Helyesírás (2004) című kiadványának 324-326. oldalán.

A legtöbb nehézséget azok a mondatok okozzák, amelyekben több állítmány található, és ezek a fenti kötőszókkal kapcsolódnak. Az ilyen mondatokban meg kell állapítani, hogy csupán az állítmányok halmozottak-e, vagyis a mondat szerkezetileg egyszerű, s akkor nem kell vesszőt használni, vagy az állítmányok külön tagmondatot képviselnek, szerkezetileg összetettek, tehát kötelező a vessző kitétele.

Nem kell vesszőt használni, ha:
— a kötőszavak tisztán kapcsolatos vagy választó viszonyt jelölnek, és az állítmányuk nincsen vagy csak alanyi bővítményük van.

Vesszőt kell használni, ha:
— az igei állítmányoknak nincs ugyan külön bővítményük, de az igék bővítési lehetősége eltérő, különböző vonzatokkal rendelkeznek, s ezekkel kiegészíthetők;

— az egyik vagy mindkét állítmánynak az alanytól különböző, külön bővítménye van (kivétel ez alól az az eset, amikor a névszói állítmányoknak szabad bővítményeik vannak (pl. „A haja barna és vállig érő”) vagy ha az igei állítmányok rendelkeznek ugyan külön bővítményekkel, de közös bővítményük is van az alany mellett, és az az állítmányok után áll (pl. Zoli nagyon komolyan fogta fel és kitűnően oldotta meg a feladatot); illetve ha az állítmányok szerkezetileg párhuzamosak (pl. „A kutyának az volt a furcsa szokása, hogy az asztal alatt játszott és az asztal előtt aludt”).

A kérdezett mondat a harmadik csoportba tartozik: a két állítmánynak (olvasott, bámult) az alanyon kívül külön bővítményeik is vannak (gyakran, kifelé). A fentiek alapján tehát ki kell tenni a vesszőt: „Munkába menet gyakran olvasott, vagy csak bámult kifelé a vonat ablakán.”

(KJ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra