Beszámoló a XXIV. Nemzetközi Névtudományi Kongresszusról

2011. 09. 20. 2 hozzászólás

2011. szeptember 5. és 9. között Barcelona adott otthont a 24. alkalommal megrendezett Nemzetközi Névtudományi Kongresszusnak, amelyen 12 szekcióban több mint 450 előadó mutatta be kutatási eredményeit.

2011. szeptember 5. és 9. között Barcelona adott otthont a 24. alkalommal megrendezett Nemzetközi Névtudományi Kongresszusnak (http://barcelona.onomastica.cat/en/), amelyen 12 szekcióban több mint 450 előadó mutatta be kutatási eredményeit a „Nevek a mindennapi életben” központi témához kapcsolódva. Az angol, német, francia, spanyol és katalán nyelvű előadások a terminológiai kérdésektől a névsztenderdizáció problematikáján át a névtan és a nyelvészet, illetve a névtan és a kultúra kapcsolatáig engedtek bepillantást a névtudomány színes világába. A legtöbb előadót a helynevek szekciója vonzotta, de igen népszerű volt a személynevek és a történeti névtudomány területe is. A rendező helyszín jogán külön szekcióban mutatkoztak be a katalán névtudomány képviselői.

A konferencián 18 előadó képviselte hazánkat a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemről és a Károli Gáspár Református Egyetemről, a Debreceni Egyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről, valamint a veszprémi Pannon Egyetemről. A magyar előadók fele (Bába Barbara, Bárth János, Bölcskei Andrea, N. Császi Ildikó, Ditrói Eszter, Győrffy Erzsébet, Kovács Éva, Kuna Ágnes, Pásztor Éva, Tóth Valéria) helynévi kutatási eredményeiről számolt be, de voltak személynevekkel (Gulyás László Szabolcs, Slíz Mariann, Szilágyi-Kósa Anikó, Tamás Ágnes), állatnevekkel (Sztrákos Eszter), csillagnevekkel (Kozma Judit), terminológiai kérdésekkel (Farkas Tamás) kapcsolatos előadások, illetve többféle névtípust vizsgáló, a nevekben megjelenő, nyelvenként eltérő világképet feltáró beszámoló (Fábián Zsuzsanna) is.

A szekció-előadások mellett plenáris előadások és kerekasztal-beszélgetések egészítették ki a szakmai programot, emellett a konferencia résztvevői közös kirándulás keretében tekinthették meg Montserrat kolostorát, illetve Barcelona vagy a környező városok nevezetességeit.

 (Manyszi helyszíni tudósítás)

2 hozzászólás

#1 Michael Nogrady 2011.09.25.15:33:29

Hogyan lehetne tobb informaciot kapni a magyar eloadok anyagarol. Milyen temakorrel foglalkoztak a magyar eloadok? Eoadasuk szovege erdekelne. Udvozlettel, M. Nogrady

#2 KoJ 2011.09.25.20:03:17

Tisztelt Nógrády Úr!
Köszönjük az érdeklődését. A konferencia absztraktkötete elérhető itt: ftp://ftp.icc.cat/icos/GuiaDeResums_ICOS.pdf
Az előadások anyagából (elektronikus) kötet készül, várhatóan a jövő év elején.
Üdvözlettel:
Kozma Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra