szótagszámlálási szabályok

2011. 09. 22.

A kettőnél több szóból álló összetételek írásával kapcsolatban szeretnék kérdezni.
A szabályzat szerint a két szótagú igekötőket külön szóként kell kezelni, és a képzőelem is beleszámít a szótagszámba.
Viszont nagyon megzavar, hogy az adóellenőrzési szót egyben látom leírva szinte mindenhol, holott én kötőjellel írnám: adó-ellenőrzési, mivel az -ellen igekötő két szótagból áll, és az -i képző is ott van a szó végén. Ha nem lenne -i képző, akkor az adóellenőrzés szót egybe írnám, mert belefér a hat szótagba.
Helyesen értelmezem, vagy félreértettem valamit a szabállyal kapcsolatban?

Az is megzavart, hogy sokan a két szóból álló összetételeknél is alkalmazzák a kötőjeles írásmódot, ha képző társul a szóhoz, pl. feladat-megoldási. Ezt én két szóból álló összetételnek tekintem, mert az igekötők egyszótagúak, ezért szerintem nem számít az -i képző sem külön szótagnak.
Nem tudom, jól gondolom-e?

Nagyon jól látja a helyesírási problémákat. Az Ön által javasolt formák a helyesek, a szabályoknak megfelelők: adóellenőrzés, de: adó-ellenőrzési; illetve feladatmegoldási (A magyar helyesírás szabályai 138. pont).
A gond az, hogy a helyesírási szabályok már annyira aprólékosak, több szempontot kell figyelembe venni a fenti szavak írásakor, hogy az átlag felhasználó az egyik fő szempontot ismeri, alkalmazza, a másik részszabályra már nem terjed ki a figyelme. Manapság a szövegek oly egyszerűen másolhatók, hogy az egyik helyen meglévő nem szabályos írásmód már sok szövegben megjelenik.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra