gerilla-

2011. 09. 23.

Egy honlapot olvasva bukkantam a következő kifejezésekre: önéletrajz szakértő (én kötőjellel írnám), önéletrajz sablon (egybeírnám), önéletrajz technikák (?), valamint olyan szókapcsolatokra, melyekben a gerilla szót a „nem szokványos” értelemben használják:
gerilla önéletrajz stratégiák, gerilla elvek. Kaphatok tanácsot a külön- vagy egybeírásra?

Korábban már foglalkoztunk a „gerilla” szóval alkotott kifejezésekkel, ezt is figyelmébe ajánlom (valószínűleg ugyanarról a honlapról van szó, amelyet Ön is említett):
Gerilla Önéletrajz-módszer és a többi

Az első felvetéseire: az „önéletrajz-szakértő”, „önéletrajz-technika” kötőjelesen, az „önéletrajzsablon” egybeírandó (a helyesírási szabályzat 138. szabálypont alapján). Ez utóbbinál némileg zavaró az összetételi határon kialakuló -zs-, de a szövegkörnyezet segíti a szó kiolvasását.
A gerilla + önéletrajz + stratégia többszörös összetételt alkot, a tagolás a szerkezet jelentésétől függ. Ha a korábban említett honlapcím tulajdonnévként szerepel, akkor a „Gerilla Önéletrajz-stratégiák”, „-tippek” az írásmód (a honlapcím hibás írását meghagyva).
Közszóként a „gerilla-önéletrajz” a szabályos a 138. pont alapján (bár sokkal nagyobb számban találjuk a különírt változatot). Ha ehhez még a „stratégia” szó társul, akkor a mozgószabályt alkalmazva (139. pont): „gerillaönéletrajz-stratégia” szóalak jön létre.
A „gerillamarketing” egybeírt forma (jelentéssűrítő összetétel) alapján a „gerillaelvek” ajánlható (ezek a szavak még nem jelentek meg a helyesírási szótárakban).

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra