November 13.: A magyar nyelv napja

2011. 09. 27. nincs hozzászólás

Ellenszavazat nélkül nyilvánította a magyar nyelv napjává tegnap az Országgyűlés november 13-át.

A magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át, a magyar nyelvet az államigazgatásban és a közoktatásban hivatalossá tevő 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját az Országgyűlés hétfőn.

A határozat szerint: „Az Országgyűlés, felismerve azt, hogy a magyar nemzet összetartozását legfőbb szellemi kulturális örökségünk, nemzeti nyelvünk fejezi ki legjobban – tiszteletben tartva hazánk hagyományos nyelvi sokszínűségét, egyben felelősséget vállalva a kisebbségek nyelvhasználatának jogáért –, a nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránti megbecsülésének kifejezése érdekében, a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvény, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját, november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánítja”.

A határozatot ellenszavazat nélkül fogadta el a T. Ház.

Az Országgyűlés felhívja továbbá az intézményeket, szervezeteket és a polgárokat, hogy ezt a napot ezentúl közösen, méltó keretek között ünnepeljék meg. Felkérik továbbá a kormányt, hogy a tudományos élet szereplői, az egyházak és a civil szervezetek bevonásával vizsgálja meg nyelvünk használatának helyzetét, és készítsen intézkedési tervet a magyar nyelv értékeinek védelme, korszerű továbbfejlesztése és népszerűsítése céljából.

(Forrás: hirado.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra