birtokos személyjelek egyeztetése

2011. 09. 28.

Mi a helyes? Az Osztrák és a Bolgár Tudományos Akadémia elnökei (csak egy elnöke van mindegyiknek) vagy Osztrák és a Bolgár Tudományos Akadémia elnöke?

A birtokos személyjelek egyeztetéséről a Nyelvművelő kéziszótár idevágó része a következőket írja: Ha több 3. személyű birtokosnak egyenként egy birtokáról van szó, a hagyománynak az felel meg jobban, ha egy birtokra utaló birtokos személyjelet használunk: lemásolta a könyvek címét (nem pedig: címeit). […] Előfordulhat azonban, hogy ez félreérthető. Ilyenkor vagy több birtokra utaló személyjelet alkalmazzunk (pl. a temetésen megjelentek koszorúi elborították a sírt) vagy ha mód van rá, illetve ha szükséges valami egyéb, egyértelműbb megoldást keressünk. A magyar hagyománynak jobban megfelelő „Az urak eljöttek feleségükkel.” forma helyett ezért — ez utóbbi szemléletet követve — választhatjuk „Az urak feleségestül jöttek.” változatot is.
Az idézet alapján az egyes számú formát ajánlom, az megfelel a világról szerzett ismereteinknek, hogy egy akadémiának egy elnöke van.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra