Gamification és escapizmus

2011. 10. 06. nincs hozzászólás

Mit is jelentenek e fogalmak? Mindazok megtudhatták, akik október 5-én szerdán meghallgatták Fekete Zsombor ludológus előadását a Táguló Google-galaxis előadás-sorozatában.

A táguló Google-galaxis előadás-sorozat negyedik alkalmán Fekete Zsombor játékkutató, ludológus vezette be a jelenlévőket a számítógépes játékok világába Ki van fölül? címmel megtartott előadásában, amelynek alcíme (A történetmesélés és a játékmechanika viszonya technikatörténeti és játéktervezői szempontból) előrevetítette az érintett főbb fogalmakat. Szó esett a videojátékok tematizálásáról, e játékok ismérveiről, fajtáiról és helyükről a klasszikus játéktípusok között. A játékok fejlődésének szakaszait végignézve követtük a változó tendenciákat, és ezeknek a hatásait a játékmechanikára. Külön szót ejtett az előadó az interaktivitás kategóriáiról, valamint a narratíva helyéről a játékokban.

Az előadást követő kérdéseknek köszönhetően felmerült még a gamification (a valós környezet játékossá tétele) és az escapizmus (játékba menekülés a valóság, illetve a teendők elől) fogalma is. Az az érdekes kérdés is előkerült, vajon a fiatal és a kevésbé fiatal nők milyen játékokat részesítenek előnyben. A lehetséges megfejtéseket kommentben várjuk!

A következő alkalommal, október 12-én Keleti Artúr biztonsági szakember tart előadást árulkodó digitális nyomainkról.

Balogh Andrea (ELTE)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra