helyesírási könyvek

2011. 10. 12.

Mi ez az Osiris Kiadónál megjelent Osiris-könyv mint helyesírási könyv?
A magyar helyesírás alapjai című könyv az, amit az iskolában tanítanak. Vagy nem?

„A magyar helyesírás szabályainak 11. kiadását az MTA Helyesírási Bizottsága dolgozta ki, a Nyelvtudományi Bizottság egyetértésével terjesztette a Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya elé. Az osztály javaslatára a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége a közrebocsátásra a jóváhagyást 1984. április 24-i ülésén megadta” – áll a helyesírási szabályzat bevezetőjében.
Ezt a szabályzatot az általános és középiskolai tanulmányokhoz igazította „A magyar helyesírás alapjai” című segédtankönyv szerzője, Szathmári István, s emiatt nyilván sok iskolában haszonnal forgatják, „tanítják”.
Az Osiris Kiadó „Helyesírás” című kiadványa nem iskolai tankönyv, célja szerint minden helyesírás iránt érdeklődőnek szól. E kötet szerzői – Laczkó Krisztina és Mártonfi Attila – nagy alapossággal, bőségesen tárgyalják a helyesírási szabályzatot, sok példát adnak, sőt, olyan témákban is segítséget nyújtanak, amelyek a szabályzat megalkotásának idején még nem merültek fel. Tanácsadói munkánkban ezért is gyakran hivatkozunk erre a kötetre.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra