férfinak, férfinek

2011. 10. 15.

Hogy mondjuk és írjuk helyesen? Férfivel vagy férfival? A médiában kizárólag a „férfival” alakot lehet hallani, mert ha férfival? Akkor nénival, Bénival, Bécival, bébival, gépival, kézival, régival és nem újjal? A magyar nyelvtől teljesen idegennek és nyakatekertnek érzem az „é” és „i” magánhangzókat egymás után tartalmazó szavainkhoz ragasztott -val végződéseket a -vel helyett. Vagy van valami a „férfi” szóban, ami megkülönbözteti a „néni” a „gépi”, a „kézi” vagy a „régi” szótól és ezért ennek a ”férfi” szónak rendhagyó lenne a ragozása?

A toldalékok illeszkedése a vegyes hangrendű szavakhoz néha ingadozó, mint pl. az Ágnesnak ~ Ágnesnek. A férfi szó ma magas hangrendűnek látszik, de ez nem mindig volt így. A nyelvtörténet szerint a mély hangrendű változat a hagyományos, vagyis a -val, mert régebben az i hang több szóban mély hangrendű volt, és a toldalékok e szerint illeszkedtek a szótőhöz (további példák: nyíl – nyílás, bír – bíró), ezért sokkal gyakoribb, elfogadottabb is a férfinak a nyelvhasználatban.
A Magyar Nemzeti Szövegtár adatai alapján a ‘férfinek’ alak 209-szer, a ‘férfinak’ mély hangrendű toldalékos változat pedig 1334-szer szerepel.
A mai változat szerint magas hangrendű szóként toldalékoljuk, igazodva általában a magas hangrendű szavak toldalékolásához: férfinek, hasonlóan a néni – nénihez szóhoz.
Vannak olyan beszélők, akik következetesen a férfinak vagy a férfinek alakot használják, de előfordul az is, hogy ugyanaz az ember is váltogatja ezt a kettőt. Felmerül az a lehetőség, hogy a szó környezete is befolyásolja a toldalék alakját.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra