A magyar nyelv napja Széphalomban

2011. 11. 04. nincs hozzászólás

A Magyar Nyelv Múzeuma is megemlékezik a magyar nyelv napjáról. Az ünnepi műsorban versek, nyelvemlékrészletek, vallomások, valamint nyelvtörők és mondókák hangoznak el a magyar nyelv életéből.

Az Országgyűlés határozata alapján november 13. a magyar nyelv napja lett. E jeles alkalomból a széphalmi A Magyar Nyelv Múzeuma is ünnepséget rendez „Mennyei poggyász” címmel.

A műsor címe egy Faludy-versből (Óda a magyar nyelvhez) származik. Maga az összeállítás a legelső összefüggő szövegemlékünktől – a Halotti beszéd és könyörgéstől – a ritmikus nyelvtörők és a mondókák gyermekkort is felidéző világáig ível. Közreműködnek: Sudár Annamária és Szabó András. Az előadók által helyenként tudatosan felvállalt ritmizált, a különböző szövegek zeneiségét és játékosságát megjelenítő színszerű előadásmód Balassi Bálint költészetétől a Kazinczy Ferenc előtt való tisztelgésen át Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály és Arany János művészetén keresztül Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor és Pilinszky János költészetéig vezet. Az összeállítást a szervezők minden korosztálynak ajánlják.

A műsor időtartama kb. 70 perc.

Időpont: 2011. november 13. (vasárnap) 15 óra
Helyszín: A Magyar Nyelv Múzeuma (Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.)


(Manyszi)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra