alaki és értelmi egyeztetés

2011. 11. 08.

Sajnos egyre többször fordul elő sajtóban, rádióban, hogy az egyes szám-többes szám esetén hibáznak. Hogy értse, mire gondolok: „Szervezetünkben az immunrendszer és a szív az, ami legjobban függnek a Q-10 mennyiségétől…” Mi erről azt tanultuk, germanizmus, mert mind az immunrendszer, mind a szervezet egyes szám, így véleményem szerint nem függnek, hanem függ lett volna a helyes állítmány. Ma reggel a rádióban azt hallottam, hogy „a Zöld hatóság kivonulnak”. Nekem nagyon bántja a fülemet. Ha ma is úgy helyes ahogyan én azt 40 évvel ezelőtt tanultam, mit lehetne tenni e gyakorlat további terjedése ellen? Vagy lassan ez lesz elfogadott?

Az Ön kérdése az alany és az állítmány egyeztetésére vonatkozik. A magyarban a „halmozott egyes számú alanyok esetén az állítmány általában egyes számú, de néha lehet többes számú is: Mátyás és József is ott volt/voltak; Tanár és diák együtt pakol/pakolnak a szertárban. Az egyes számú állítmány az alany alakjához igazodik, ezért ezt alaki egyeztetésnek nevezzük. A többes számú állítmány használatával az egyes számú alanyok együttes jelentését, a többséget vesszük figyelembe, ez az értelmi egyeztetés” (Magyar grammatika, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2006, 400. o.). Az Ön által példaként említett első mondat esetében is ez áll fenn: az alanyt és az állítmányt egyeztethetjük alakilag és értelmileg is, és mindkettő helyes.

A második mondat (A zöldhatóság kivonulnak) egyeztetéséről pedig a Nyelvművelő kéziszótárban olvashatunk: „A gyűjtőnévi v. mennyiségjelzős egyes számú alanyhoz egyes számú állítmány kapcsolódik: a társaság élénken helyeselt; Röhög az egész osztály (Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem; fejezetcím).” A második mondat esetében tehát az egyes számú állítmány a jellemző (gyakoribb), a szabályos.

A nyelv folyamatosan változik, egy-egy „hibásnak” tartott nyelvi jelenség terjedése ellen a nyelvész nem tehet semmit. A nyelvész feladata ugyanis a nyelv leírása, nem előírása. A tanácsadói munka keretében – a nyelvi jelenség gyakoriságára vagy egyéb okra hivatkozva – csak javaslatokat tehetünk, illetve a nyelvi tudatosság fontosságára hívhatjuk fel a figyelmet.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra