hortobágyi hídi vásár

2011. 11. 09.

Hortobágyi Hídi Vásár vagy Hortobágyi Hídivásár
Ez a rendezvény neve, de hogyan kell helyesen írni?

A minőségjelzős szerkezeteket általában különírjuk, pl. ipari ország. Van azonban néhány, amelyet a hagyomány alapján egybeírunk: útitárs, vízinövény. Ezek között a “hídi vásár” nem szerepel. Mivel a szókapcsolat tagjai között nincs jelentésváltozás, ami ugye az egybeírást indokolná, továbbá a magyar helyesírás alapvetően különíró, a szabályos(nak mondható) írásmód a következő: hídi vásár.

A hortobágyi hídi vásár írásmódjáról a helyesírási szabályzat 146. pontja ad útmutatást: „A rendezvények, rendezvénysorozatok, társadalmi és politikai mozgalmak, programok stb. nevét általában kisbetűvel írjuk: jövőkutatási konferencia, nemzetközi orvoskongresszus, légkörkutatási szimpózium, termoanalitikai tudományos ülésszak, erdészeti és faipari tudományos napok, a magyar nyelv hete, fásítási hónap, olvasó népért, a szakma ifjú mestere, országos távlati tudományos kutatási terv, országos középiskolai tanulmányi verseny stb. – Az intézményszerűeket azonban az intézménynevek mintájára írjuk: Budapesti Nemzetközi Vásár, Szegedi Szabadtéri Játékok stb.”

A szabálypont értelmében mind a hortobágyi hídi vásár, mind pedig a Hortobágyi Hídi Vásár írásmód elfogadható. Én azonban inkább a végig kisbetűs írásmódot javaslom.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra