számba vettek

2011. 11. 11.

Melyik helyesírási szabály érvényes a „számba vettek” főnév helyesírására? Példamondat: A törvény arra kötelezte a számba vetteket, hogy fejenként fizessenek adót.
Az alap kifejezés különírandó: számba vesz. Az OH. 105. o. szerint ez egy raggal jelölt határozós kapcsolat, ha jól értem. Ugyanezen az oldalon azt is olvastam, hogy „ha egy igei alaptagú határozós szószerkezethez képző járul, a különírást meg kell tartani”. A kérdéses kifejezésnél nem vagyok biztos, hogy erről van szó.
Azt is látom, hogy mást jelent különírva, és mást egybeírva, úgyhogy én inkább az egybeírás felé hajlok.

A számba vesz határozós szerkezetet a helyesírási szabályzat 125/a. alpontjában foglaltak szerint írjuk: „A valamilyen raggal jelölt határozós kapcsolatok tagjait (az állandó szókapcsolatokban is) általában különírjuk egymástól: eszébe jut, munkába lép, rosszul jár, földre hull, nyakon csíp, pellengérre állít, ráncba szed, jutalomra érdemes stb.” Jelen esetben a számba vett befejezett melléknévi igenévi formához járult a többes szám jele, a kifejezést főnévi értelemben használjuk. Ez azonban nem változtat az alakulat helyesírásán, hiszen a tagok közötti nyelvtani viszony jelölt, és nincs igazából jelentésváltozás sem, ami az egybeírást indokolná. A javasolt írásmód tehát: számba vettek.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra