Megnyílt a Magyar Nyelv és Kultúra Intézete Szlovákiában

2011. 11. 17. nincs hozzászólás

Az Eperjesi Egyetem rektorátusának épületében 2011. november 10-én megnyitották a Magyar Nyelv és Kultúra Intézetét. A képzés 2012-ben indul.

A tudományos kutatások középpontjában a kelet-szlovákiai magyarság kultúrája és irodalma áll.
Ezzel az Eperjesi Egyetem lett az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény Szlovákiában, ahol az országban élő minden számottevő kisebbség kultúrájával és nyelvével foglalkoznak.
Az egyetem meghívására ELTE-s delegáció is ellátogatott az ünnepségre Mezey Barna rektor és Borsodi Csaba rektorhelyettes személyében.

Kónya Péter, az Eperjesi Egyetem rektorhelyettese beszédében elmondta, hogy az intézet létrehozását több külső és belső ok alapozta meg. Külső okként említette a magyar kisebbség jelenlegi képzési helyzetét a keleti régióban, ahol ilyen típusú felsőoktatáshoz jutni eddig nem lehetett, valamint jelentős szerepet játszottak a hiányzó kutatási lehetőségek is. Belső okként az etnikai kisebbségek kulturális, nyelvi és irodalmi lehetőségeinek kutatását, mint az egyetem profilját nevezte meg.

A magyar intézet igazgatója, Dobsony Erzsébet elmondta, hogy jelenleg két tanulmányi program akkreditációja folyik: az egyik a fordító és tolmács szak, amelyben a magyar nyelv az angol, a német, illetve a ruszin nyelvvel lesz összekapcsolva, a másik pedig a tanárképzés, amelynek a keretén belül magyar nyelv és irodalom szakos tanárokat képeznének.

“Kelet-Szlovákia magyarságának szüksége van egy magyar nyelvű képzési helyre, és mi partnerként beléptünk ebbe az együttműködésbe, vállaljuk ezt az együttműködést, és támogatjuk az ilyen típusú képzéseket” – nyilatkozta Mezey Barna, az ELTE rektora.
A munkát az ELTE két docense és professzora is segíti majd.

Boldog Katalin 


Forrás: http://www.elte.hu/hir?id=NW-2863

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

vissza a főoldalra