sétálóutca, Sétáló utca

2011. 11. 28.

A sétálóutca szót egybeírjuk, csakúgy, mint a sétálóutcai (pl. bolt) melléknevet.
Elfogadható-e a különírás, ha a sétáló szót esetleg tulajdonnévként értelmezik, így: Sétáló utca. Ez az értelmezés azonban önkényesnek tűnik számomra, s inkább a helyesírás pontatlan ismerete tükröződik benne.

A sétálóutca jelentéstömörítő szóösszetétel (sétálásra alkalmas / séta lehetőségét biztosító utca) valóban egybeírandó az AkH. 129. szabálypontja alapján.
A Sétáló utca az Ön kérdésében az utca nevére vonatkozik. Az ilyen elnevezések mögött sokféle meggondolás állhat. Ha egy település legfontosabb útjáról vagy egy út általános típusáról beszélünk, akkor használhatjuk rá a főút köznevet. De elképzelhető az is, hogy egy település központi útvonalát nem nevezték el külön (pl.: Rákóczi út), csupán a Fő út vagy Fő utca alakot használják (pl.: Alsómonostor, Fő utca 3.).

Ilyen esetekben azonban, ha az utcanév „-i” képzőt kap, az AkH. 182. pontja alapján a toldalékolt fomát is nagy kezdőbetűvel írjuk: Sétáló utcai.

Tulajdonnévként használt Sétáló utca egyébként több településen is található, például Keszthelyen, Kunszentmiklóson vagy Szigethalmon is.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra