szakirodalmi hivatkozás

2011. 12. 07.

Egy szöveg jegyzetelésekor merült fel bennem néhány kérdés.

A következő esetben, vagyis amikor egy zárójelben lévő kiegészítéshez fűzünk forrást, hogyan/hol kell használni zárójelet:
„Emellett bizonyított, hogy az anyák gyermekvállalási döntését is befolyásolja, hogy számíthatnak-e nagyszülői támogatásra (különösen igaz ez azokban az országokban, ahol alacsony szintű a napközbeni kisgyermekellátás, vö. Coall–Hertwig 2010).” Ez így helyes?

Valamint ez a forma a következő mondatban helyes-e: „Ezeket a tényezőket a SHARE adataira építve egy szociológiai magyarázó modellben vizsgálja Albertini et al. (2007).”?

Végül: „…. (Bauer–Strub 2002, idézi Coall–Hertwig 2010).” Az „idézi” szót kiírjuk, s csak egy vesszővel választjuk el az előzménytől?

Az egyes szaktudományok eltérő hivatkozási és bibliográfiai sablonokat használnak, ezeket a mérvadó folyóiratok, kiadványok szokták közzétenni. A magyar nyelvészetben többféle sablon is használatos, a Magyar Nyelvőr című folyóirat által megkövetelt itt található: http://www.c3.hu/~nyelvor/figyelm.htm, a Magyar Nyelvé pedig ezen az oldalon: http://www.c3.hu/~magyarnyelv/ a szerzőink figyelmébe menüpont alatt.

Ami a konkrét kérdést, a zárójelezést és az egyéb írásjelhasználatot illeti: Minden kérdezett mondatát helyesnek találom a fenti formában; esetleg az elsőben a vö. elé vessző helyett pontosvessző is tehető. Azonban, mint említettem, fontos az adott tudományterület/kiadvány által megadott hivatkozási sablont követni, amely adott esetben a fentiektől eltérő megoldásokat követelhet meg.

(KJ)

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra