feketetest-sugárzás

2011. 12. 12.

Hogyan írjuk helyesen a következő csillagászati kifejezéseket:
feketetest
abszolút feketetest
feketetest-sugárzás

Mivel a csillagászati szaknyelvnek nincsen helyesírási szabályzata, ezért sok a bizonytalanság. A kérdezett kifejezés külön-, és egybeírva is előfordul: fekete test, illetve feketetest. Az egybeírást támogatja azonban a jelentésváltozás, a speciális értelemben használt szakkifejezés volta.

Az abszolút fekete test kifejezést azonban három szóba kell írni, mert itt az abszolút a fekete jelző fok-mérték határozója, nem az egész feketetest kifejezésé (analógia a köznyelvből: nagymértékű, de: igen nagy mértékű).

A feketetest-sugárzást pedig mindenképpen ebben a formában kell írni, bármi is a kiindulás: 1. Ha a fekete test kifejezést különírjuk, akkor a második mozgószabály (AkH. 139/b. pont) alapján kapcsoljuk hozzá kötőjelesen a közös, új utótagot. 2. Ha a feketetest szót egybeírjuk, akkor pedig a szótagszámlálási szabály (AkH. 138. pont) alapján kell kötőjeleznünk a létrejött, háromtagú és hét szótagos alakulatot.

A három kifejezést a fentieknek megfelelő formában találjuk meg pl. a magyar Wikipédia szócikkében: http://hu.wikipedia.org/wiki/Feketetest-sug%C3%A1rz%C3%A1s (hozzáférés: 2011. december 12.).

(KJ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra