felhasználóiinterfész-tervezés

2011. 12. 12.

Tudom, a technológiai kifejezések mindig gondot okoznak és sok esetben a szakemberek (mérnökök, tudósok) nem is tulajdonítanak nagy jelentőséget ezen kifejezések helyes használatának.

Tudományos munkám során nagyon sokszor kell használnom a következő kifejezést, illetve kifejezéseket:
\”felhasználói interfész tervezés\”, \”felhasználói interfész tervezési paradigma\”.

Érdemes egyáltalán itt a mozgószabályokat alkalmazni, vagy ezek a kifejezések egybe és kötőjellel írva már túl bonyolultak lennének, így a különírás a kívánatos?

Önnek igaza van abban, hogy a kérdezett kifejezések szabályosan az ún. második mozgószabály (AkH. 139/b. pont) alapján írandók: felhasználóiinterfész-tervezés, felhasználóiinterfész-tervezési paradigma. Abban is igaza van, hogy ezek az alakulatok így borzasztóan nehezen olvashatók, értelmezhetők. Azonban az elemek teljes különírásával az azok közötti nyelvtani viszony tűnne el, csak szavak lennének egymás mellé sorakoztatva, ezért azt nem javasoljuk.

Felmerülhet esetleg a jelzős szerkezetté alakítás: felhasználói interfész tervezése, felhasználói interfész tervezésének paradigmája; így jobban befogadhatók az alakulatok. Ebben az esetben azonban talán a szakkifejezés jelleg nem elég erős. Javaslatunk erre az, hogy az ilyen szerkezetekből alakítsanak ki mozaikszót, amelyhez kötőjellel kapcsolhatnak utótagot is, például: FIFT (‘felhasználói interfész tervezése’), FIFT-paradigma.

(KJ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra