holdra szállás

2011. 12. 14.

holdra szállás vagy Holdraszállás?

Szeretném tudni, hogy az 1969-es esemény esetén mi a helyes írásmód. Az Osiris helyesírási szótárban csak holdra szállás szerepel, de máshol különböző formákban is előfordul.

Az AkH. 145. pontja ezt írja: „Kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepeket, a nevezetes napokat, a rövidebb-hosszabb időszakokat, a történelmi eseményeket jelentő szavakat, szókapcsolatokat (bár olykor nem kicsi az érzelmi töltésük).” Például: március tizenötödike, karácsony, húsvét, a honfoglalás, a mohácsi vész, a szabadságharc, a debreceni országgyűlés, a francia forradalom. Ezek alapján a holdra szállás is kis kezdőbetűvel írandó, már csak azért is, mert nem egyszeri eseményről van szó: a leghíresebbet, az elsőt követően még ötször szálltak le űrhajósok a Holdon (l. pl. az Űrhajózási lexikon holdexpedíció szócikkét, 1981: 247).

Elképzelhető még a nagybetűs, különírt Holdra szállás forma is: Akkor, ha hangsúlyozni kívánjuk, hogy Földünk holdjára szállt le valamilyen űreszköz vagy emberes expedíció. Ebben az esetben a kisbetűs holdra szállás kapcsolat (a technika jelenlegi szintjén egyelőre csak) szondáknak más bolygók holdjaira való leszállását jelölheti. Ezt a helyesírási különbséget egy esetleges későbbi csillagászati szabályozás talán megerősíti, de ilyen szabályzat egyelőre még nem készült.

Az egybeírt, nagybetűs Holdraszállás forma azonban semmiképpen nem támogatható, mert egyrészt az egybeírást nem indokolja jelentésváltozás vagy hagyomány, másrészt (mint említettem) az eseményneveket kisbetűvel kezdjük, az egybeírt alakulat pedig legfeljebb annak lenne elfogadható.

(KJ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra