nyelvjárásban beszél

2011. 12. 21.

A következő toldalékolások közül melyek helyesek, és melyek használhatóak szakszövegben? Dialektusban, vagy dialektussal, vagy dialektust beszél?
Nyelvjárásban, vagy nyelvjárásiasan, vagy nyelvjárással, vagy nyelvjárást beszél?
Tájnyelven vagy tájnyelvet beszél?
Tájszólásban, vagy tájszólással, vagy tájszólást beszél?
Másik kérdésem a nyelvjárási beszélõkkel lenne kapcsolatos, akikre azt szokták mondani, hogy ízesen beszélnek. Az ÉKsz. szerint az ízes beszéd „feltûnõ jellegzetessége révén hatásos, élvezetes” (gondolom, a köznyelvi beszélõ fülének). Fordítva viszont, az irodalmi kiejtésû és szóhasználatú beszélõrõl, ugye nem szokás mondani, hogy ízesen beszél egy nyelvjárási beszélõ számára? De miért nem, hisz szerintem a sztenderd feltûnõ jellegzetessége révén hatásos, élvezetes egy nyelvjárási beszélõnek?

A beszél igének számos vonzata van. Ezek használatában társadalmi és földrajzi különbségek vannak, kialakulásuk pedig gondolkodási sajátosságokra vezet vissza. A nyelvjárásban, nyelvjárásiasan, nyelvjárást beszél mind lehetséges, a nyelvjárással beszél kevert szerkezetnek tűnik. Ugyanez vonatkozik a dialektus, a tájnyelv és a tájszólás szavakra.
Az ízes beszéd alapvetően valóban csak annyit jelent: feltűnő, hatásos, élvezetes, és valóban csak a tájnyelvekre használják. A jelentéseknek gyakori sajátossága, hogy csak a dolgok egyik részére irányulnak, csak azzal kapcsolatban használatosak. Elvileg elképzelhető, hogy a pesti beszédet ízesnek nevezzük, de nem szokás, az ízesről nem arra asszociálunk.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra