székelyesen

2011. 12. 21.

Helyes-e azt mondani, hogy vki, akinek a székely nyelvjárás az anyanyelvváltozata, székely akcentussal beszéli a magyart?
A Tolcsvai-féle Idegen szavak szótárában az áll, hogy az akcentus „egyéni kiejtési mód idegen nyelvû beszédben, amelynek során az anyanyelvi, azon belül a regionális kiejtési sajátságok érvényesülnek.” Eszerint nem lehet székely akcentussal beszélni magyarul, mivel a székelynek a magyar nem idegen nyelv, hanem nyelvjárási színezetû a beszéde.
Melyik határozószóval lehet megnevezni a székely anyanyelvjárású kiejtését ÉS szóhasználatát? A székelyesen beszél magában foglalja a kiejtést ÉS a tájszavak használatát is? A székelyül beszél szerintem helytelen, mert nem létezik székely nyelv, csak székely nyelvjárások.

Az akcentus ejtésmódot, hanghordozást jelent, de elsősorban – a szótár véleményéhez hasonlóan – inkább idegen nyelvre vonatkoztatjuk. Az értelmező szótári példa is ez: Idegen akcentussal beszél. Tehát nem helytelen a „székely akcentussal beszéli a magyart”, de félrevezető lehet. Helyette javasolhatjuk a székelyesen formát, amely egyaránt vonatkozhat a kiejtésre, szóhasználatra, sőt még az esetleges nyelvtani sajátosságokra is. Más nyelvjárások esetében is ezt használjuk: palócosan beszél. A székelyül beszél ugyancsak félrevezető lehet.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra