köznevesült süteménynevek

2011. 12. 26.

Sütemények fajtájának megjelölésében időnként tulajdonnév is szerepel, amelynek kisbetűs/nagybetűs írásmódjával kapcsolatban kérem a tanácsát. Főleg azokra az esetekre gondolok, amikor a tulajdonnév úgymond köznevesül azzal, hogy valakinek, többnyire a kitalálójának vagy a „címzettjének” a neve jelöli az adott sütemény fajtát: Pavlova-torta, Madeleine-sütemény stb.

A tulajdonnévvel alkotott nevek esetében minden névtípusban hasonló módon járunk el (a 168. szabálypont szerint), így a süteménynevek esetében is: Dobos-torta, Pavlova-torta stb. Amennyiben a tulajdonnév köznevesül, már kisbetűsen írjuk és utótagját is elhagyhatjuk, hiszen maga a köznevesült név utal a jelenségre. Így történt a Gerbeaud-szelet esetében, amely ma már zserbó, esetleg zserbószelet (OH. 1495.).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra