Németországban a „stresszteszt” lett az év szava 2011-ben

2011. 12. 28. nincs hozzászólás

Szép karriert futott be a „Stresstest” szó 2011-ben, hiszen sokat lehetett hallani, illetve olvasni a médiában. A gazdasági válság és az atomenergia felhasználása körüli vita következtében új jelentést is kapott.‎

A Német Nyelvi Társaság (Gesellschaft für deutsche Sprache) 1971 óta minden évben odaítéli „az év szava” címet olyan szavaknak és kifejezéseknek, amelyek fontosak a politikai, gazdasági és társadalmi életben. 2011-ben 400 javaslat érkezett, melyek közül a zsűri számára a „stresszteszt” lett a favorit.

A stresszteszt kifejezés az orvostudományból ered és egy olyan kísérletet ír le, amely során a páciens fizikai terhelhetőségét vizsgálják. A szó időközben azonban politikai, gazdasági és társadalmi jelentéssel is bővült. Akkor használják, amikor a szélsőséges és rendkívüli események következményeit tanulmányozzák egy konkrét dologra vonatkozóan. A gazdasági válság óta például a bankokat is stressztesztnek vetik alá. A szó az atomenergia biztonságáról szóló politikai vitákban is felbukkan.

A gazdasági és pénzügyi válság mellett a 2011-es év további fontos témái voltak még az arab világban lezajló politikai változások, valamint a Karl-Theodor zu Guttenberg korábbi német védelmi miniszter doktori disszertációja kapcsán kirobbant plágiumbotrány is. Ezek az események szintén hatottak a nyelvre, és új szavak is keletkeztek általuk. Az év szava címért folytatott versenyben így került az első tíz közé a „guttenbergen” kifejezés a lemásol ige szinonimájaként, vagy az „Arabellion” szóalkotás az arab államokban végbemenő forradalmakra vonatkozóan.

Bodor Endre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra