paradicsompaprika, pritamin

2011. 12. 29.

A paradicsompaprika a német Tomatenpaprika részleges tükörfordítása? Honnan ered a pritamin? Ugyanazt jelenti, mint a paradicsompaprika?

A paradicsompaprika sok más nyelvben hasonló tükörszónak nevezhető nyelvi alakulat (ném. Tomatenpaprika, ang. tomato-paprika, lengyel wegierska papryka pomidorowa, odmiana tomato stb.). Rácz János szakértőnk szerint mintája inkább a latin szaknyelvi Capsicum annuum var. lycopersiforme terminus. A már Johann Bauhinnál olvasható lat. Lycopersion ‘paradicsom’ jelentésű, görög eredetű (lykopérszion, lykopérszikon növénynév < gör. lykosz ‘farkas’ és pérszion ‘gyümölcs’ – a ‘farkas’ jelentésű előtag az erős szagra utal). A paradicsompaprika és angol, német stb. megfelelője alakleíró név, a laposan gömbölyded piros paprikafajta formájára utal.
A pritaminpaprika valóban a paradicsompaprika társneve. Mivel ez a C-vitaminban az egyik leggazdagabb paprika (Szent-Györgyi Albert ilyen paprikából izolálta a C-vitamint), pritamin neve egy príma vitamin-féle elnevezésből lehet. Nyilván összefügg a pritavit fajta, vitaprik paprikák terminusokkal. Szótörténetét sajnos nem sikerül adatolni.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra