kariká(k)ra vág

2012. 01. 19.

Helyes-e a szakácskönyvekben a karikára vág, kockára vág stb. Szerintem a karikákra, kockákra a jó. Kérem, ha van rá szabály, azt is írja le.

A magyar nyelvben alapvetően nem halmozzuk a többes számot, úgy is mondhatjuk, hogy a magyar “egyes szám kedvelő” nyelv. Tehát szokottabb forma, hogy a hagymát, húst stb. kockára vágjuk (és nem kockákra), a sárgarépát, petrezselymet karikára (és nem karikákra). De a többes szám sem helyteleníthető, hiszen már klasszikusainknál is előfordul (leginkább akkor, amikor valamiért hangsúlyozni kell a többességet). Ilyen eset például: a paprikát csíkokra vágjuk (itt valamiért hangsúlyozni kívánja a többességet, ezért írja: csíkokra). Ezekre a kérdésekre nincs szabály, csak használati útmutató (pl. egyes szám kedvelése, Balázs-Zimányi: Magyar nyelvhasználati szótár, 60.). A felkarikáz, felkockáz, felcsíkoz igekötős igék szabályos fejlemények, egyes internetes szótárakban már elő is fordulnak, a konyhai nyelv szakkifejezései, nem helyteleníthetők.
(Vö. egy korábbi válaszunkkal: http://www.e-nyelv.hu/2010-11-04/karikara-aprit-felkarikaz/.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra