sk., skk.

2012. 01. 22.

Az oldalszámozásokról van szó. Az angolban pl.: 46f azt jelenti, hogy 46-47. oldal. 46ff pedig azt, hogy a 46. és még egypár oldal. A magyarban is van erre lehetőség, a rövidítésszótár hozza is, magyarban az sk.-t használjuk a következő vagy skk.-t a következők rövidítésére: 46. sk., 46. skk. Ám a gyakorlatban azt látom, hogy „s”, „.” és spácium nélkül is írják: 46k vagy 46kk. Hogyan helyes?

A sk. és a skk. rövidítés azt jelenti, hogy az adott, és az azt követő oldalak. A tipográfiai kötetekben nem találtam erre vonatkozó tanácsot. Dolgozatok, tudományos cikkek formai útmutatóiban a sk., illetve a skk. többnyire szóközökkel szerepel, és ezt a gyakorlatot érdemes követni, pl. http://arthist.elte.hu/s_EG_cimleiras_1.pdf.
Van azonban ilyen útmutató is: „A soron következő oldalt vagy oldalakat a számhoz tapadó (pont és szóköz nélkül) sk. vagy skk. rövidítés jelzi.” http://vallastudomany.elte.hu/sites/default/files/u3/stiluslap-vallastudomany.pdf
Olyan tanács is van, hogy az oldalszám után álló skk. használatától tartózkodjanak, mert nem egyértelmű, hány oldalra vonatkozik.
A lényeg tehát az, hogy bármelyik formát választják egy kiadványban, azt következetesen tartsák, egy művön belül ne váltogassák.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra